Wednesday, March 28, 2012

BLACK & WHITE

Dahulu Aku Pernah,
Ibu Ayah hantar pergi tadika, tapi selalu je aku cabut lari.  Lari sekuat hati, balik rumah bila tiba waktu rehat.  
Ibu Ayah hantar pergi tadika, pergi berhantar, balik berambil.  Tapi aku buat hal.  Pergi berhantar, balik buat muka toyeee pergi naik van tadika entah pakcik mana yang ambil budak-budak tadika.  Dah naik, boleh senyap je bila lalu depan rumah aku, & tertidur sampai pakcik van tu kena pusing balik ke rumah, hantar aku dan aku berjaya membuang masa pakcik van tu.  Yabedabeduuuu..

Dahulu Aku Pernah,
Waktu rehat orang pergi makan kat kantin.  Aku boleh join budak lelaki ni, pergi tangkap LADYBIRD kat pokok mangga dekat padang.  Masa tu, bila dapat tangkap ladybird bangga gila sebab dapat kumpul binatang tercomel sekali. Akibatnya, kepala aku berdarah, kena kayu. Parut hingga sekarang.

Dahulu Aku Pernah,
Konon-konon bila dapat jadi pengawas sekolah, kuasa aku dah bertambah besar.  Ada budak lelaki yang bising masa beratur, aku pergi lempang budak lelaki tu tak semena-mena.  Budak lelaki tu terpaku dan aku secara otomatik rasa berpinar kepala otak. (mode - menyesal tak sudah)

Dahulu Aku Pernah,
Orang pergi rehat, boleh cukup waktu rehat tapi aku dan kawan-kawan boleh tak cukup masa dan tak pasal-pasal dapat cubitan azimat kat perut dengan cikgu perempuan. Sakitnyeeee..  Sampai sekarang aku ingat kejadian tu.

Dahulu Aku Pernah,
Bab masuk buat kerja sekolah.  Part subjek yang tak berapa aku nak minat terutamanya add math & kimia, mula la, datang sekolah pagi-pagi duk pinjam buku kawan yang dah siap.  Kawan yang boleh dikira best student memang biasa buku dorang di pass over pada kawan-kawan yang tak siap lagi. (tolong kawan katakan).  Bila ada yang tak sempat nak copy jawapan, mula la aku bukak kat part yang dah siap je.  Bila ada yang diminta tulis jawapan kat papan hitam, aku buat soalan yang aku tahu je, yang tak tahu, siap boleh exchange dengan buku kawan.  (Nak tunjuknya aku boleh jawab soalan tu.  Caittt)

Dahulu Aku Pernah,
Bila pergi sekolah je, memang muka aku la yang selalu lewat. Orang masuk sekolah 7.30 pagi, aku sampai gate 7.32, 7.35 pagi.  Macam-macam taktik aku buat, nak nye dilepaskan dari dicekup oleh pengawas sekolah.  Akhirnya, malang tak berbau.  Tupai jatuh ke tanah jua.  Terpaksalah aku bermuka tembok, berbaris di barisan depan sekali masa perhimpunan Ahad, depan cikgu-cikgu.  Adohaiii.  Lepas tu aku cuba bertaubat.

Dahulu Aku Pernah, 
Berpakat dengan kawan-kawan yang ada mak dorang satu tempat kerja, rahsiakan Hari Mengambil Report Card Sekolah, alasannya kami tak nak kena marah dengan mak ayah bila dorang tgk keputusan teruk. kami.  Dah namanya budak malas nak berusaha, macam tu la.  Tapi bila time result ok, tak menyempat bagitahu.  Siap remind banyak kali. Hampehh.

Dahulu Aku Pernah,
Konon-konon nak belajar pergi sekolah naik basikal.  Padahal aku bawak basikal pun tak stabil, ke kiri ke kanan.  Naknya cuba pergi sekolah naik basikal, siap melawan cakap mak aku.  Tak bagi ayah hantar aku pergi sekolah.  Pergi sejuk, penat mengayuh, balik panas terik, penat mengayuh, kesudahannya aku terbongkang balik sekolah petang tu.  Bahana nak naik basikal, lawan cakap mak aku, konon-konon nak tunjuk hebat naik basikal.  Baru aku tau langit tu tinggi rendah!

Dahulu Aku Pernah,
Balik sekolah nak try naik bas dengan kawan aku.  Nak tunjuk berdikari lagi sekali.  Tengah jalan, rasa macam ada rintik-rintik hujan.  Hati mula cuak, jalan selaju mungkin tapi akhirnya kami tertipu bukan hujan rupanya.  Tangki air sekolah sebelah yang bocor.  Kami terkena percikkan air tangki.  Owh, hilang keayuan kami. 
Penat berjalan di bawah panas terik, singgah di restoran fast food dengan kawan.  Order dua gelas milo ais.  Bila naik tingkat atas nak duduk, tiba-tiba terpikat dengan promotion menu yang pihak restoran letak atas meja.  Sebab promotion tu bentuk jam, boleh berputar-putar.  Kami buat kerja gila, pergi ambil hampir kesemua promotion stand tu atas meja seludup masuk beg sekolah.  Keluar restoran dengan muka selumberrrr je.  Aku pun tak tahu motif sebenar masa zaman otak singkat dulu.  

Dahulu kala Aku Pernah, buat segala kenangan manis & kurang lemak manis  dalam hidup.  Alasan untuk semua perlakuan, aku pun tak tahu.  Wakaka. Tapi semuanya tetap jadi ingatan.  Bila usia dah meningkat dewasa ni, mulalah berangan nak balik ke zaman muda-mudi.  Rasa nak enjoy lagi sekali zaman kegemilangan tu.  


Perubahan itu tidak salah.  CHILL  


1 comment:

man said...

nak balik zaman sklh..hhehehe